Nakon svog blagdanskog obilja vrijeme je za malo laganiju klopicu. Svi mi pripremamo čušpajze na ovaj ili onaj način pa ću vam napisati jedan od mojih favorita. Mrkvica, slanutak i ječam, njami.
SASTOJCI:
ulje
1 glavica luka srednje veličine
2 češnja češnjaka
2-3 mrkve srednje veličine
1 konzerva slanutka
pola šalice ječma
pola šalice pasirane rajčice
sol
1 čajna žličica slatke crvene paprike
po prstohvat peršina, ružmarina, majčine dušice ili bilo kojeg drugog sušenog bilja
Pripremite posuđe. Dasku za rezanje, kuhača, nož, gulilicu (ako je koristite),cjedilo, manju rajnglicu i dublji lonac sa debljim dnom.
UPUTE:
Ogulite i operite svo povrće. U manju rajnglicu natočite vode i pustite da zavrije. U kipuću vodu dodajte sol i ječam i kuhajte jedno 10min, mora se još osjetiti pod zubom. Za to vrijeme usitnite luk i češnjak pa stavite u lonac. Dodajte ulje i svo začinsko bilje pa pustite da se lagano dinsta. Za to vrijeme narežite mrkvu. Kada luk omekša, dodajte mrkvu i podlite sa malo vode te poklopite i ostavite da mrkva malo omekša. Za to vrijeme, ječam bi trebao biti taman kuhan. Procijedite slanutak, isperite ga vodom i zajedno sa ječmom dodajte u lonac sa mrkvom. U lonac dodajte pasiranu rajčicu, crvenu papriku i posolite do savršenstva. Dodajte vode da sve bude prekriveno, poklopite i ostavite da krčka dok se ječam ne skuha do kraja. Povremeno promješajte.
Dobar tek!