Zdrava mama – projekt podizanja svijesti o dijastazi trbušnih mišića

Mame s Trešnjevke ponosno najavljuju nastavak projekta „Zdrava mama“ – projekt podizanja svijesti o dijastazi trbušnih mišića.

Koliko je ovo raširen problem govori podatak da prema svjetskim statistikama čak 67% žena nakon poroda ima separaciju vezivnog tkiva trbušnog zida – dijastazu rektusa. Podatak za Hrvatsku nije poznat jer se u Hrvatskoj, nažalost, ne bilježi niti sustavno rješava, a dobar dio žena ni ne zna da je ima, kao i da je dobar dio njihovih tegoba povezan s ovim problemom. Dijastaza je puno više od estetskog pitanja. Povezana je s bolovima u leđima i slabosti zdjeličnog dna. Kod nekih žena može uzrokovati značajne zdravstvene probleme kao što su nastanak bruha, inkontinencija te, s godinama neliječenja, čak i prolaps organa.

Ciljevi projekta su podizanje svijesti o postojanju problema koji može imati ozbiljne posljedice po zdravlje žene, a ne rješava se sustavno i direktna pomoć ženama koje imaju dijastazu kroz edukaciju, pregled i program rehabilitacije. Radionicu će prve subote u studenom, u Zagrebu, voditi Diana Hajdo, fitness trenerica koja je veliki dio svog volonterskog i profesionalnog rada posvetila osvješćivanju žena o ovom problemu, nudeći im uz to i pomoć pri rehabilitaciji.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba. Pratite nas za informacije o prijavi.

Za sve koji su propustili upoznati se s ovom tematikom pročitajte edukativni tekst na http://mamestresnjevke.hr/2022/01/04/dijastaza-trbusnih-misica/