Pita od špinata i fete

Došla nam je jesen (neki bi rekli konačno  🙂 ). S njom u paketu magla, niski oblaci i svi meteorološki izrazi koje bi Zoran Vakula naveo u večernjoj prognozi. Pogledom kroz prozor, na sivilo, rijetko tko ima elana za pokrenuti se. Pa kad još morate misliti šta skuhati a da svi ukućani (ili barem većina) budu zadovoljni i ne frnje nosom, većina bi se komotno zavukla ispod deke i ne izlazila do proljeća.
Međutim, postoje recepti koji ne iziskuju puno truda i vremena, ne ostave brdo suđa za oprati i ne morate cijelo vrijeme stajati kod štednjaka. Takav je i ovaj koji sam odlučila podjeliti s vama.
Plac je prepun finog špinata pa zašto ga ne iskoristiti.

Da, koriste se kore za savijače, ali naravno da ih ne morate vući sami po kuhinjskom stolu (ako imate
vremena i volje, go for it). Ja si volim olakšati gdje mogu pa kupujem gotove. Iz velikog izbora (sa
jajima, bez jaja, deblje, tanje, sada čak i heljdine) sigurno ćete naći nešto i po svome guštu.
Ono što ja volim je prvo pročitati cijeli recept pa tek onda krenuti na posao!

SASTOJCI:
500g mladog špinata
5 jaja (ako imate domaća, divota)
50g tvrđeg sira (trapist, cheddar…)
300g fete (ili bilo koje izvedenice slanog sira)
korica od polovice limuna (može i ona iz vrećice ako nemate nešpricani)
sušeni origano
muškatni oraščić
sol
kajenski papar (opcionalno)
4 kore za savijače
Za početak zagrijte pećnicu na 180-200°C i pripremite posuđe. Trebati će vam jedna veća tava,
manja posuda za sljubiti sve sastojke i kalup za pečenje. Nemojte ga mastiti, jednostavno nije
potrebno. Ja koristim keramički.

UPUTE:
Zagrijte tavu sa mlazom maslinovog ulja. Operite i ocijedite špinat pa ga postepeno stavljajte u tavu.
Kada lagano povene dodajte još listova. Pazite da vam se ne zaljepi za dno. Nemojte svu dušu izvuči
iz njega, nek ostane zelen. U međuvremenu u zdjeli umutite jaja, dodajte sir (ne fetu!), koricu limuna,
origano, muškatni oraščić i sol. Nemojte pretjerivati sa soli jer su sirevi dovoljno slani.
Jednu koru stavite na radnu plohu, poškropite sa maslinovim uljem i ako želite, vrlo malo, posipajte sa
kajenskim paprom*. Na nju po dijagonali stavite drugu koju ćete ponovno poškropiti sa uljem ali BEZ
papra pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore. Kada ste složili sve kore prenesite ih u
kalup. Dio kora bi vam trebao visiti preko ruba kalupa.

ZAPAMTITE: kajenski papar se stavlja samo na jednu koru i to vrlo malo jer je iznimno ljut! Ako vam
ne odgovara ljuto, jednostavno ga izbacite.

Kada špinat postane gust, maknite ga sa plamena i ostavite da se malo ohladi pa ga dodajte smjesi s
jajima. Lagano promiješajte i na zadnje dodajte fetu. Smjesu prebacite u kalup i preklopite sa korama
koje su vam ostale visiti. Ostavite mali dio nepokriven kako bi vlaga mogla izaći kod pečenja. Ubacite
u pećnicu na 40ak minuta i uživajte!

*Kajenski papar se dobiva od malih ljutih papričica koje se melju u sitan, fini prah. Već vrlo mala
količina jelu daje intenzivan ljut okus!
**Ako želite, u smjesu možete dodati i sitno narezane popržene slanine, špeka…