Novi ciklus predavanja

Sa zadovoljstvom vam najavljujemo novi ciklus od 3 predavanja na temu PORODA i BABINJA!
Sva predavanja su besplatna, a održati će se u gradskoj knjižnici Knežija u 18h.

14.05.2019. POROD U SUVREMENO DOBAAnita Budak 

Iako je rađanje fiziološki proces, tako jednostavno se na porod dugo nije gledalo, ako je ikada. Transformacija žene u majku i emotivni proces koji se događa tijekom porođajne godine je kompleksan i često je zanemarena njegova važnost za daljnji život obitelji i same žene.
Medicinski i tehnološki napretci doveli su do smanjenja rizika vezanih uz porod, no donijeli su i neke druge izazove za trudnice i majke.
Atmosfera straha, nepoznavanje osnovnih zakonitosti rađanja, sustav neprilagođen rodilji i autoritet bijele kute je pozadina u emotivnom i mentalnom sklopu suvremene rodilje.
Na ovome predavanju govoriti ćemo što je dovelo do tolikog odvajanja od prirodne funkcije ženskog tijela i kako se manifestira to odvajanje. Koje sve prepreke, unutarnje i vanjske, rodilja mora preći da ostvari pozitivno iskustvo rađanja na ovim prostorima.
Emotivno i tjelesno pomiriti naučeni strah od poroda te urođeni instinkt i funkciju tijela nije lako, ali je moguće uz pravovaljane informacije i rad na sebi.

 

28.05.2019. PODRŠKA I PROMJENE KROZ BABINJEKatarina Škudar

Pripreme za roditeljstvo često znaju teći u smjeru kupovanja namještaja, robice i kolica, a manji fokus je na pripremi na ono što se čine kao beskonačni dani dojenja (hranjenja), osluškivanja, uspavljivanja i sveopće brige za svoje dijete. Na taj aspekt uskoro roditelje okolina zna „pripremati” zastrašivanjem: „Pozdravi se sa spavanjem idućih par mjeseci/godina.” „Ne smiješ ga/nju naučiti na ruke- onda si gotova!” Takva upozorenja ne pridonose nikakvom boljitku i pripremi novim roditeljima.
Mladi mama i tata se odmah nakon poroda nađu u situaciji gdje se moraju brinuti o svim potrebama svog djeteta i u toku prilagodbe na novi život zaborave/ne stignu se brinuti o svojim životnim potrebama. U tom tranzicijskom periodu gdje je tijelo majke u oporavku a nužna je reorganizacija životnih navika oboje partnera dolazi do teških trenutaka, naizgled nepremostivih problema i osjećaja nedoraslosti majčinstvu, roditeljstvu, pa čak i partnerstvu.
Na ovom predavanju razgovaramo o strategijama olakšavanja tranzicijskog perioda i nužnoj podršci novim roditeljima.

 

04.06.2019. DOULA – PODRŠKA KAO NAČIN ŽIVOTAAnita Budak

Da bi bili doula morate naučiti biti neosuđujuća podrška bez prenošenja vlastitih stavova, iskustva i emotivnih rana na osobu koju podržavate. Upravo odsutstvo osude u podržavanju žene kroz intenzivno iskustvo rađanja je ono što žene osjete kao sigurnost. Fokus doule je uvijek na osobi koju podržava i taj fokus mora biti obojen poštovanjem i razumijevanjem. Olakšavajuća okolnost douli u takvoj podršci je nedostatak bliske emotivne povezanosti koje žene imaju s partnerima ili ostalim bliskim osobama.
Ipak, ako vas zanima kako biti uz osobe koje volite na najbolji način kroz teško ili intenzivno razdoblje osnove doula poziva mogu biti od velike koristi.
Na predavanju ćemo razgovarati na koji način trudnicama i mladim majkama namećemo svoj stav i koliko takva komunikacija potkopava samopouzdanje majki/mladih obitelji i otežava nošenje sa svakodnevicom.

 

Anita Budak je profesionalna certificirana DONA International doula i doula mentorica. Rođena 1982. u Gospiću, a od srednje škole živi u Zagrebu, majka je tri djevojčice.

U svibnju 2014. završava obuku za doule, 2015. godine završava Spinning Babies obuku u Budimpešti gdje je naučila tehnike koje pomažu bebama da dođu u najpovoljniji položaj za porod. U srpnju 2017. završila  je edukaciju za porođajnog edukatora Birthing from Within u Berlinu. Predsjednica je Hrvatske udruge doula i voditeljica programa Ljudska prava u porodu koji se bavi osnaživanjem majki i njihovih partnera u nastojanjima da ostvare pozitivno iskustvo rađanja.

 

 

Katarina Škudar je rođena 1982.godine u Zagrebu, majka triju djevojčica. Osnažena lijepim iskustvima tri poroda u proljeće 2016. godine završava obuku za doule DONA International i stječe nove vještine i znanja za pomoć i brigu o trudnicama i rodiljama. 2017. godine pridružuje se programu Ljudska prava u porodu kao suvoditeljica radionice. Aktivna je doula i članica u Hrvatskoj udruzi doula.