(MODERNE) PLATNENE PELENE

Drage mame i tate, pred vama je članak koji predstavlja uvod u korištenje platnenih pelena (pp). Zakopčajte bebi pelenicu i odvojite 5 min da obogatite svoje roditeljsko znanje.

Što su platnene pelene?

Kako bismo pojasnili što su platnene pelene, krenut ćemo s onime što one nisu. One nisu komplicirane, nepraktične, teške za održavanje, nisu zastarjele i ne predstavljaju povratak u “doba naših baka”.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta pp koje je nužno znati razlikovati kako biste se što lakše snašli u svijetu pp. Možemo reći da imamo 2 osnovne struje – tetranje i moderne platnene pelene (mpp).

Tetranje najviše podsjeća na ono što nas sve zapravo asocira pojam platnenih pelena (velike, bijele, pravokutne tetra pelene). Tetra pelene se slažu na različite načine, tzv. foldove (npr. mini kite fold) te se njima povija dijete i pričvršćuju se snappi kopčom. Preko tetre se moraju staviti zaštitne gaćice (cover) koje imaju sloj nepromočivog materijala (PUL-a). Prednost tetranja naspram drugih oblika pp je u tome što su one cjenovno vrlo pristupačne i lako se održavaju (mogućnost pranja na visokim temperaturama i brzo sušenje). Mana je u tome što se mora odvojiti malo vremena da bi se tetre složile u foldove po želji. Često se koriste kod novorođenčadi i vrlo malih beba koje ne mokre puno i često se presvlače.

S druge strane, nasuprot tradicionalnijim tetrama, postoje i moderne inačice platnenih pelena koje oblikom i načinom korištenja podsjećaju na jednokratne pelene, ali su napravljene od prirodnih materijala (pamuk, bambus, konoplja…). One dolaze u raznim veličinama (ovisno o proizvođaču) ili su univerzalne (one size) veličine. Mogu se pričvršćivati drukerima ili čičkom i raznih su boja i dezena. Preko mpp se kao i kod tetra pelena koriste coveri. Prednost ovog tipa pp je u njihovoj jednostavnosti – koriste se na jednak način kao i jp. Mana im je što se zbog materijala u više slojeva dosta dugo suše i roditelji ih trebaju u popriličnom broju da bi bezbrižno funkcionirali sa svojom bebom.

Postoji i treći, svojevrsni hibridni način – all in two (ai2) pelene kod kojih se koristi kombinacija tetra pelena (po potrebi pojačanih s ulošcima) u posebnim ai2 coverima od vodonepropusnog materijala koje imaju džepiće za tetra pelene. Prednost ai2 pelena je što su ekonomski vrlo pristupačne. Ai2 coveri se pune tetra pelenama koje nisu skupe, a jedan ai2 cover se može više puta uzastopno koristiti prije pranja. Praktičan je i zbog toga što su tetra i cover praktički spojeni, ne trebaju se odvojeno stavljati poput mpp-a/tetri i covera pa je oblačenje bebe brže i jednostavnije.

Zašto koristiti platnene pelene?

U svijetu konzumerizma, kada imamo bezbroj opcija jednokratnih pelena, postavlja se logično pitanje ‘Zašto?’ Zašto koristiti platnene pelene ako imamo (naizgled) jednostavnijih opcija?

  1. Zdravstveni aspekt. Korištenje platnenih pelena od prirodnih materijala značajno doprinosi smanjenju učestalosti pelenskog osipa, iritacija i ekcema kod djece sa osjetljivom kožom. Uz pp često se koriste i pamučne krpice za pranje dječje guze, a i korištenje kremica za njegu je najčešće suvišno. Dakle, korištenje kemikalija i umjetnih materijala je minimalizirano. Bebina guza je u kontaktu s prirodnim materijalima, nema zagrijavanja genitalija u umjetnim materijalima i koži je omogućeno “disanje”. Praksa pokazuje da djeca koja koriste pp se lakše i brže odviknu od korištenja pelena općenito.

  2. Ekološki aspekt. Jednokratne pelene su treća po redu komponenta miješanog komunalnog otpada na gradskim odlagalištima, iza novina i plastičnih boca i one čine (ovisno o dostupnim literaturnim izvorima) od 2 do 6% ukupnog otpada na odlagalištima. U Republici Hrvatskoj se godišnje potroši oko 120 milijuna jp, od kojih nastaje oko 800 milijuna kg opasnog i na razgradnju otpornog otpada. Problematika jp započinje već s njihovom zahtjevnom proizvodnjom, preko transporta do problema odlaganja te završava na višegodišnjoj razgradnji i oslobađanju „stakleničkih plinova“. Iako se resursi Zemlje troše i za proizvodnju i održavanje pp, njihov ekološki otisak stopala je daleko manji nego u jp.

  3. Financijski aspekt. Jedna jp trenutno (travanj 2019.) košta između 1,00 i 2,00 kn. Jedna tetra pelena stoji 10ak kuna, mpp 100tinjak i coveri također. Ako uzmemo u obzir da beba (ne novorođenče) mjenja pelenu svaka 3-4h preko dana i jednom-dvaput kroz noć, kroz 24h nam treba 5-6 jp koje stoje 10ak kn. S druge strane, treba nam 5-6 mpp ili isto toliko tetri u kombinaciji s coverima/ai2. Od rotiranja brojki u glavi vam se trenutno može zavrtiti, tako da nemojte niti pokušavati. S druge strane, kada uzmete u obzir da će vam dijete vjerojatno u pelenama provesti prve 2 godine svoga života, onda vam i naoko jeftinija opcija jp više i nije toliko povoljna. Platnene pelene se definitivno dugoročno više isplate, pogotovo ako uzmete u obzir i činjenicu da ih može koristiti i drugo dijete, a nakon odlaganja brzo su i lako razgradive.

  4. Izrada po mjeri. Platnene pelene mogu biti izrađene od raznih materijala u raznim bojama s velikim izborom dezena. Mogu se naručivati od profesionalnih „šivalica“ (op.a. osoba koja izrađuje pp) te se u potpunosti mogu personalizirati i prilagoditi djetetu krojem, bojom, oblikom, načinom kopčanja i sl. Sve nam to omogućuje da uživamo u šarenilu boja, dezena i materijala i da sami nadjemo najbolje pelenice za naše bebice.

Postoji li negativna strana platnenih pelena?

Kao i svaki izbor u roditeljstvu; i platnene pelene imaju svojih negativnih strana. Korištenje platnenih pelena neraskidivo je povezano s češćim pranjem rublja, tj. pelena i posljedičnom pojačanom potrošnjom energenata i detergenta. Okolinu (užu i širu obitelj) i odgajatelje/ice također morate educirati o načinu korištenja pp i vrlo često kod njih možete naići na otpor. Kao što smo prethodno već naveli, u početku predstavljaju dodatno financijsko opterećenje za obitelj, ali se dugoročno više isplate. A neki roditelji jednostavno ne žele manipulirati sa urinom/fecesom više nego što je nužno potrebno.

Je li održavanje pp komplicirano?

Pravilno održavanje pelena je vrlo važno kako bi se uklonile bakterije koje se razviju dok pelene čekaju na pranje. Pelene koje su isprane od urina i fecesa se čuvaju u odvojenoj posudi/kanti od ostalog rublja sve do pranja, a coveri/ai2 pelene se mogu čuvati (i prati) zajedno s ostalim rubljem. Odvajanje stolice od pelena može se pojednostaviti korištenjem predložaka koji se zajedno s fecesom bacaju u wc. Temperatura od 60°C uz uobičajenu količinu detergenta za pranje dovoljna je za redovno održavanje, a neki roditelji koriste i dodatne opcije poput predpranja, dodatnog ispiranja, stavljanja octa umjesto omekšivača, stavljanja dezinficijensa, sode bikarbone u svrhu izbjeljivanja, prskanje čajevcem radi dezinfekcije i sl. Važno je naglasiti da bi se coveri i ai2 pelene trebale prati u mrežicama za pranje uz nižu brzinu okretaja pošto snažne perilice mogu oštetiti nježan PUL te da je korištenje omekšivača nepoželjno jer smanjuje moć upijanja pp. Pelene se mogu sušiti na zraku (u kontaktu sa suncem se izbjeljuju mrlje) ili u sušilici. Važno je naglasiti da pelene nije potrebno glačati te se glačanje kao metoda dezinfekcije više ne preporučuje.

Kako početi?

Vjerujemo da vas nakon svega pročitanog pomalo boli glava. Drugim riječima kako odabrati najbolju varijantu za bebu i roditelje, a pritom ne bankrotirati i ne pokupovati sve vrste pelena koje se nude na tržištu?

Mame s Trešnjevke u suradnji s LUSH-om organiziraju radionice u kojima će zainteresiranim roditeljima i njihovim bebicama predstaviti svijet pp. Dođite na naše radionice zajedno s bebama, upoznajte i razgovarajte s mamama koje su već dugi niz godina u svijetu pp. Pitajte za savjet, pogledajte, opipajte, isprobajte razne varijante i ponesite kući komadić šarenog svijeta platnenih pelena 🙂  Više o radionicama…

Vaše MST