PREDAVANJE: PODRŠKA I PROMJENE KROZ BABINJE

Katarina Škudar
28.05.2019. 18:00 Knjižnica Knežija

Što se događa kada je beba jednom tu i kakva pomoć i podrška su potrebni cijeloj obitelji u tim trenucima ispričat će nam doula Katarina Škudar.
Pozivamo buduće mame i tate na drugo predavanje nastalo u suradnji s Hrvatskom udrugom doula na temu PODRŠKA I PROMJENE KROZ BABINJE koje će se održati 28.05. u 18 sati u knjižnici Knežija.
Upad je slobodan, a predbilježbe nisu potrebne, samo dođite!
Vidimo se 🙂

Link na facebook event

SAŽETAK
Pripreme za roditeljstvo često znaju teći u smjeru kupovanja namještaja, robice i kolica, a manji fokus je na pripremi za ono što se čine kao beskonačni dani dojenja (hranjenja), osluškivanja, uspavljivanja i sveopće brige za svoje dijete. Na taj aspekt buduće roditelje okolina zna „pripremati” zastrašivanjem: „Pozdravi se sa spavanjem idućih par mjeseci/godina.” „Ne smiješ ga/nju naučiti na ruke- onda si gotova!” Takva upozorenja ne
pridonose nikakvom boljitku i pripremi novih roditelja.
Mladi mama i tata se odmah nakon poroda nađu u situaciji gdje se moraju brinuti o svim potrebama svog djeteta i u toku prilagodbe na novi život zaborave/ne stignu se brinuti o svojim životnim potrebama. U tom tranzicijskom periodu gdje je tijelo majke u oporavku a nužna je reorganizacija životnih navika oba partnera dolazi do teških trenutaka, naizgled nepremostivih problema i osjećaja nedoraslosti majčinstvu, roditeljstvu, pa čak i partnerstvu.
Na ovom predavanju razgovaramo o strategijama olakšavanja tranzicijskog perioda i nužnoj podršci novim roditeljima.

 

Katarina Škudar je rođena 1982.godine u Zagrebu, majka triju djevojčica. Osnažena lijepim
iskustvima tri poroda, u proljeće 2016. godine završava obuku za doule DONA International i
stječe nove vještine i znanja za pomoć i brigu o trudnicama i rodiljama. 2017. godine
pridružuje se programu Ljudska prava u porodu kao suvoditeljica radionice. Aktivna je doula i
članica u Hrvatskoj udruzi doula.