DOULA!? ŠTO JE TO?

Anita Budak CD (DONA)
profesionalna doula i doula mentor Hrvatske udruge doula

Sigurno ste pročitali, ako ste istraživali što su doule, da one pružaju ženama informativnu, fizičku i emotivnu podršku kroz trudnoću, porod i babinje. Ovaj opis ipak treba pojašnjenje što to točno znači i kako takva podrška izgleda u stvarnosti jer mnoge su predrasude prema doulama. Neki nas vide kao hipi-bio-eko-majke s puno djece, neki nas vide kao vještice koje prakticiraju neobične rituale i mućkaju “čarobne” napitke, veliki dio populacije misli da smo priučene primalje koje žele da žene rađaju u šumi na potoku. I dok vjerojatno postoje na ovom svijetu i doule koje ulaze u neke od ovih opisa koincidencijom a ne namjerom, doule ipak nisu u sferi new age filozofije ili alternativni likovi iz emisije S ruba znanosti.
Doule su ne medicinske (vrlo bitno!) educirane žene (uglavnom) koje se ne bave medicinskim aspektima porođaja kao što to rade, primjerice primalje.

Pa krenimo od početka dešifrirati tu definiciju doula. Što znači informativna podrška u trudnoći, porodu i babinjama? Kakve informacije dajemo? Sve koje su potrebne i tražene:
informacije o fiziologiji poroda, informacije o praksama rodilišta, informacije o ljudskim pravima i pravima u rodilištu, informacije o preporukama SZO i ostalih bitnih organizacija vezanih za tu tematiku. Važno je naglasiti da doule (osim ako nisu porođajne edukatorice i u toj ulozi angažirane) ne educiraju nego informiraju! Koja je razlika? Educiranjem prenosimo svoj stav o porodu, prenosimo što je ispravno i najbolje prema nekim (našim) standardima. Da bi educirali moramo imati neke standarde prema kojima educiramo. Informiranje samo daje informaciju i ne prenosi osobni stav niti emociju doule. Kada nemate izražen stav oko informacija, trudnica/majka ima slobodu da izrazi svoje viđenje što je za nju najbolje. Možda vam se ne čini to toliko bitno, no ta sloboda izbora i ne nametanje vlastitih filozofija i uvjerenja stvara krug povjerenja. Trudnica tada osjeća da je nećete osuditi ako ima neki stav koji možda nije popularan ili da vas neće razočarati ako ne postigne neki vama važan cilj. Doule nemaju cilj vezan za način rađanja, naš cilj je da smo uz vas.

Fizička podrška uglavnom se odnosi na podršku u porodu i tiče se komfornih mjera i različitih tehnika olakšavanja porođajnih bolova. U stvarnosti to izgleda tako da se krećemo s rodiljama u njihovom ritmu, masiramo ih, koristimo obloge i akupresuru prateći njihov govor tijela i ne ometajući proces. Takva podrška potpuno ovisi o individualnom pristupu i naravno da postoje porodi gdje rodilje ne žele, niti im treba išta od nabrojanog, bitna im je samo vaša prisutnost.

Ta kontinuirana prisutnost je od nevjerojatne pomoći kada je od početka kontrakcija pa do primanja bebe na prsa. Doula vas neće napustiti nakon završetka smjene, smjena doule traje koliko i porod. Nekada su smjene kratke, nekada traju i više dana, nama doulama je sve to ok.

Emotivna podrška doule je element koji ostavlja dugotrajne pozitivne efekte na majčin život. Emotivna podrška kreće trenutkom upoznavanja u trudnoći gdje doula pruža siguran i neosuđujući prostor za ženu da izrazi svoje najdublje strahove i želje. Individualnim radom i održavanjem sigurnog prostora, većina rodilja uđe u porod s puno manje straha i s puno više vjere da će uspjeti roditi svoje dijete. Možda zvuči čudno, ali to jest jedan od dubljih strahova žena danas: Da li ja to mogu? Tokom poroda doula stvara atmosferu gdje su sve ženine emocije dopuštene i prihvaćene, i bez zadrške vjeruje u ženinu sposobnost da postane majka. U prvim tjednima i ponekada mjesecima doula održava taj emotivni prostor prihvaćanja bez obzira na teškoće s kojima se majka susreće. Osoba koja je od povjerenja, koja ne prenosi svoje traume i uvjerenja majkama daje sidro u njihovom iskustvu majčinstva.
Postoji i ogromno istraživanje iza efekta modernih doula. Veliki benefiti su porodu i postpartumu: manje carskih rezova, manje vakuuma i forcepsa, manje postporođajne depresije. Više pozitivnog stava o porodu i svom majčinstvu. Upravo ne medicinski pogled na rađanje doprinosi ovoj statistici. Lišene straha od rizika i patologije i nemogućnosti djelovanja ikako osim svojom prisutnošću doule anuliraju strah okoline i vraćaju emotivni balans u rađaone. Kvaliteta života majke i njene obitelji koji su imali podršku doule je poboljšana i prenosi se dalje u zajednicu.

 

Više o temi na cohrane.org…