PLIVAJ KAO BEBA!

Sanja Bosnar, prof. kineziologije, voditeljica centra AQUAEDUCA

Već od četvrtog mjeseca života beba se može početi baviti olimpijskim sportom, plivanjem. Plivanje je sport bez povreda, znači da tijelu ne možemo naštetiti, a pozitivni učinci su mnogostruki. Na djecu utječemo tako da unapređujemo psihološki, socijalni i motorički razvoj. Četveromjesečne bebe u bazenu se gibaju, uče, pamte i imitiraju motoričke pokrete, hvataju i razvrstavaju predmete, vježbaju sve mišiće na tijelu, kvalitetno se druže sa svojim roditeljem i svojim vršnjacima.

Zašto baš plivanje? Tako male bebe definitivno ne možemo uključiti u nijedan drugi sport, te od njih očekivati povratnu informaciju. U plivanju povratne informacije od malih sportaša dolaze brzo, odmah poslije treninga, oni su gladni i umorni, sretni, zadovoljni, tihi i, ono što se roditeljima čini vrlo bitnim, spavaju, dugo spavaju.

Osim mišićnog sustava kroz vježbe jačamo pluća i povećavamo njihov kapacitet, jačamo srčano krvožilni sustav, povećava se koštana gustoća, jačamo imunitet, i ono najvažnije, utječemo na pravilan razvoj kralježnice.

Djeca u bazenu plivaju, igraju se, uživaju, druže sa svojim roditeljima u jednoj veseloj i opuštajućoj atmosferi.

Škola plivanja je zamišljena kao cjelogodišnji rekreacijski program u koji se dijete može pridružiti u bilo kojem trenutku i naučiti plivati ili poboljšati svoju trenutnu prsnu tehniku. Program je individualiziran i točno prilagođen svakom djetetu za njegov optimalni razvoj. Aktivnost u vodi popraćena je maštovitim zadacima i napredak je vidljiv svakim novim dolaskom. Napredna grupa usavršava svoju prsnu plivačku tehniku, a usvajaju nove : kraul i leđno. Vrlo je bitno da su i u ovim programima grupe male (do 8 polaznika) i da je pristup u potpunosti individualiziran. Kroz igru u vodi vrlo brzo nauče tehniku plivanja, mentalno se opuste i uistinu počnu uživati u novom mediju.

Bebe i mališani do četvrte godine starosti plivaju jedan put tjedno sa roditeljem u vodi, a grupe su homogene po dobi. Aktivnosti koje izvodimo su specijalno dizajnirani splet vježbi kojim djecu u vodi opuštamo, aktivno uključujemo i učimo plivati prsnu tehniku. Straha od vode kod nas nema jer sve vježbe izvodimo pomoću rekvizita i igračaka koje su prilagođene dobi djeteta. Djeca starija od četiri godine se mogu uključiti u naše grupe škole plivanja ili „napredne“ škole plivanja.

U Aquaeduci imamo i dva posebna programa: plivanje za djecu sa posebnim potrebama predškolske dobi i rehabilitacijsko plivanje. Pod posebnim potrebama smatramo svu djecu koja imaju preporuku fizijatra ili pedijatra za dodatnom aktivnošću ili vježbanjem bez obzira na vrstu dijagnoze. Djeca plivaju dva puta tjedno sa roditeljima u vodi. Cilj plivanja je poboljšati motoriku, razvijati kognitivne sposobnosti, te ispraviti mišićne nepravilnosti. Program se izvodi u grupi, ali se pazi na  individualizirani pristup.

Rehabilitacijski program je novi program u našem centru, a sva pozornost je usmjerena čim bržoj rehabilitaciji djece predškolske dobi poslije različitih trauma. Može se izvoditi u grupi ili individualno s trenerom u vodi 1 na 1 .

Sve osobe koje provode program su stručno osposobljene i licencirane za sve programe koje radimo.

Prije prvog dolaska na bazen roditelji bi trebali pročitati sve naše upute koje se nalaze na www.aquaeduca.hr , a odnose se na to što ponijeti na bazen, apsolutne i relativne kontraindikacije, te kad ne dovoditi djecu na bazen (npr bolest). Roditelji su najčešće zabrinuti oko čistoće i kvalitete vode; u Aquaeduci voda u bazenu se kontrolira nekoliko puta na dnevnoj bazi te za kvalitetu vode jamči zagrebački Zavod za javno zdravstvo.