“Rolada” s tikvom i špinatom

Vrijeme je tikvi, bundeva ili kako ih već zovete. Predivni plodovi jeseni kojima popularnost raste iz godine u godinu. Štandovi su ih puni pa zašto ih ne iskoristiti. Butternut, hokaido, kabocha samo su neke, a vi izaberite onu koja vam je prirasla srcu.

Način pripreme ove “rolade” podsjeća na lazanje ili cannellone, a ujedno zbilja zgodno izgleda: po površini je tijesto kvrgavo i hrskavo, dok je dio tijesta koji je u umaku nevjerojatno mekan.

 

SASTOJCI:
1 tikva (oko 1,2kg)
500g zamrznutog špinata (ja uzmem jedno pakiranje)
700ml passate (pasirane rajčice)
jedno pakiranje svježih listova za lazanje
feta sir
pazmezan
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
muškatni oraščić

Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite posuđe. Trebati će vam pleh za tikvu, dvije tave, pleh za roladice, daska za rezanje i štapni mikser (ako ga nemate, poslužiti će i vilica).

UPUTE:
Očistite tikvu i narežite je na manje komade te stavite peći. Ovisno o veličini, potrebno je oko 20-30min.
U međuvremenu, u manju tavu stavite malo ulja i špinat. Poklopite do pola i pirjajte dok ne ishlapi sva tekućina.
U veću tavu stavite malo ulja i sitno narezan češnjak. Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte passatu. U staklenku dodajte malo vode da sa stjenke pokupite ostatak pa ulijte u tavu. Poklopite, pričekajte dok zavrije pa nek se krčka 3-5min. Ugasite plamen, posolite, popaprite i dodajte začine po želji (peršin, origano, bosiljak, majčinu dušicu…).
Tikvu spasirajte štapnim mikserom ili zgnječite vilicom te začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
Kad je špinat gotov, posolite ga ako je potrebno. Neki proizvođači ga već sole pa ga probajte da ne pretjerate.

Uzmite pleh koji ste namjenili za rolice i u njega ulijte passatu.
Po radnoj plohi poredajte listove tijesta. Na svaki list tijesta razmažite špinat, a zatim i pire od tikve.
Namrvite fetu i svaki list smotajte u roladu, a svaku roladu prerežite na 5 podjednakih dijelova.
Poredajte roladice jednu pored druge u pleh sa passatom i sve pospite parmezanom.

Pecite oko 30min dok površina ne postane zlatnožuta.
Poslužite uz zelenu salatu.

Cijeli postupak izgleda komplicirano ali zaista nije. Pogledajte slike postupka i biti će vam jasnije i lakše. Nije bitno da li prvo nanosite špinat ili bundevu. Ja, kad imam vremena, unaprijed pripremim bundevu pa zamrznem. Izvadim iz zamrzivača dan prije nego što ću je koristiti da se odmrzne.

Dobar tek!