Zdrava mama – projekt podizanja svijesti o dijastazi trbušnih mišića

Mame s Trešnjevke s veseljem najavljuje novi projekt!

Zašto neke žene dugo nakon poroda još uvijek izgledaju kao da su trudne? Odgovor nije „višak koji je ostao nakon poroda”, već razdvojenost trbušnih mišića koji nisu zacijelili. Prema svjetskim statistikama čak 67% žena nakon poroda ima separaciju vezivnog tkiva trbušnog zida – dijastazu rektusa. Podatak za Hrvatsku nije poznat jer se u Hrvatskoj, nažalost, ne bilježi niti sustavno rješava, a dobar dio žena ni ne zna da je ima, kao i da je dobar dio njihovih tegoba povezan s ovim problemom.

Dijastaza je puno više od estetskog pitanja. Povezana je s bolovima u leđima i slabosti zdjeličnog dna. Kod nekih žena može uzrokovati značajne zdravstvene probleme kao što su nastanak bruha, inkontinencija te s godinama neliječenja čak i prolaps organa.

Cilj projekta je podizanje svijesti o postojanju ovog problema koji može imati ozbiljne posljedice po zdravlje žena, kao i direktna pomoć ženama koje imaju dijastazu putem pregleda, edukacije i programa rehabilitacije.

Radionica će se održati krajem siječnja 2022., a vodit će je Diana Hajdo, fitness trenerica koja je veliki dio svog volonterskog i profesionalnog rada posvetila osvješćivanju žena o ovom problemu, nudeći im uz to i pomoć pri rehabilitaciji.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Pratite nas za više informacija.