Čušpajz

Nakon svog blagdanskog obilja vrijeme je za malo laganiju klopicu. Svi mi pripremamo čušpajze na ovaj ili onaj način pa ću vam napisati jedan od mojih favorita. Mrkvica, slanutak i ječam, njami.

 

 

 

 

SASTOJCI:

ulje

1 glavica luka srednje veličine

2 češnja češnjaka

2-3 mrkve srednje veličine

1 konzerva slanutka

pola šalice ječma

pola šalice pasirane rajčice

sol

1 čajna žličica slatke crvene paprike

po prstohvat peršina, ružmarina, majčine dušice ili bilo kojeg drugog sušenog bilja

 

Pripremite posuđe. Dasku za rezanje, kuhača, nož, gulilicu (ako je koristite),cjedilo, manju rajnglicu i dublji lonac sa debljim dnom.

 

UPUTE:

Ogulite i operite svo povrće. U manju rajnglicu natočite vode i pustite da zavrije. U kipuću vodu dodajte sol i ječam i kuhajte jedno 10min, mora se još osjetiti pod zubom. Za to vrijeme  usitnite luk i češnjak pa stavite u lonac. Dodajte ulje i svo začinsko bilje pa pustite da se lagano dinsta. Za to vrijeme narežite mrkvu. Kada luk omekša, dodajte mrkvu i podlite sa malo vode te poklopite i ostavite da mrkva malo omekša. Za to vrijeme, ječam bi trebao biti taman kuhan. Procijedite slanutak, isperite ga vodom i zajedno sa ječmom dodajte u lonac sa mrkvom. U lonac dodajte pasiranu rajčicu, crvenu papriku i posolite do savršenstva. Dodajte vode da sve bude prekriveno, poklopite i ostavite da krčka dok se ječam ne skuha do kraja. Povremeno promješajte.

 

Dobar tek!