Kruh koji se ne miješa

Drage naše, kaj da vam velim. Nakon punih 5 dana vrtića, ponovno smo u izolaciji. Već prvi dan dođe naše malo i pita me: “Mama, jel ti znaš zamijesiti kruh?” Kak nebi znala, pogotovo ovaj koji se niti ne mijesi. I tako smo nas dvije krenule u avanturu izrade domaćeg kruh. Zaista, recept je jako jednostavan i mogu vam pomoći i klinci.

SASTOJCI:

375g brašna
1,5 žličice soli
1 vrećica suhog kvasca
375ml tople vode
dobar mlaz maslinovog ulja
brašno za posipanje

 

Pripremite posuđe. Trebati će vam vaga, posuda za miješanje, lopatica ili kuhača, posuda za pečenje sa poklopcem (npr. vatrostalna), papir za pečenje dovoljno velik da vam prekrije dno i stranice posude za pečenje.

 

Upute:

Dodajte sve sastojke u zdjelu i lagano miješajte sa lopaticom. Važno je napomenuti da se tijesto ne obrađuje sa mikserom i ne mijesi rukama. Miješajte onoliko dugo koliko vam je potrebno da se svi sastojci povežu. Tijesto će biti mljacasto ali nemojte dodavati brašno. Kada ste završili, prekrijte ga i stavite na toplo da se diže sat vremena. Za to vrijeme mi smo igrali društvene igre.

Malo prije isteka vremena, upalite pećnicu na 230°C i odmah stavite posudu u kojoj ćete peći kruh da se grije. Uzmite komad papira za pečenje, posipajte po njemu brašna i lagano istresite tijesto iz zdjele. Prebacite rubove tijesta prema sredini nekoliko puta. Nemojte ga mijesiti jer ćete ostati bez svih onih mjehurića zraka koji su nastali dizanjem. Oprezno izvadite posudu iz pećnice i stavite tijesto zajedno sa papirom te poklopite. Pecite poklopljeno 30min, zatim otklopite i pecite još 10-15min dok se ne zarumeni.

Ne znam kakav je drugi dan, nama nije potrajao tako dugo

Dobar tek!