Zašto baš IAIM masaža za bebe?

Marija Havel, Instruktorica IAIM masaža za bebe
International Association of Infant Massage (IAIM)

Program IAIM (International Association of Infant Massage) masaža za bebe ustanovljen je 1976. godine od strane Vimala McClure, prve trenerice masaža za bebe, a samo Međunarodno udruženje za masažu beba registrirano je 1992. godine. Logo je 1998. godine dizajnirala jedna majka iz Velike Britanije, a opisala ga je svojim riječima “ovo je pozicija u kojoj smo moja beba i ja proveli puno sretnih trenutaka, u interakciji jedno s drugim“.

IAIM vizija

Cilj Međunarodnog udruženja za masažu beba je promicanje blagotvornog dodira i komunikacije kroz trening, edukaciju i istraživanje; kako bi roditelji, skrbnici i djeca diljem svijeta bili voljeni, cijenjeni i poštivani.

Kako je sve počelo?

Na jednom putovanju 1973. godine u Indiju Vimala McClure je u prolazu opazila “mladu majku kako sjedi u blatu, a u krilu drži bebu, pjeva i masira s ljubavlju. Dok ju je promatrala zapamtila je svoju misao, da u životu postoji puno više od materijalnog. Ona je imala tako malo, ali je poklonila toliko puno ljubavi i sigurnosti svojoj bebi i taj poklon će uvelike utjecati na razvoj jednog strastvenog ljudskog bića.
Razmišljala je općenito o djeci u Indiji koja su bez obzira na njihovu neimaštinu, sva tako puna ljubavi, pažnje i zaigrana u duhu. Oni se brinu jedni o drugima bez zadrške.
Možda, pomislila sam, jesu li sposobni tako širiti ljubav, smirenost i prirodnost, jer su i sami puno ljubavi primili dok su bili bebe, a bebe su tisućama godina na taj način voljene u Indiji.“ (Vimala McClure)

 

1976. godine Vimala je rodila. Nakon poroda počela je masirati svaki dan svoju bebu indijskom masažom.

Oduševilo ju je novo iskustvo i rezultati, što ju je navelo da poveže sva istraživanja na temu ranog rasta i razvoja beba sa istraživanjima na temu dodira. Ukomponirala je neke poteze iz švedske masaže i neke principe refleksologije i yoge.

Bebine reakcije na podražaje detaljno je zapisivala. Svaki pokret dobio je svoj naziv, sastavljen je kurikulum za program od pet tjedana i počela je držati edukaciju roditeljima od kuće.

 

Infant massage: A Handbook for loving parents – Vimala McClure

Znanje koje je stekla na svojoj bebi i bebama koji su sudjelovali na edukacijama, pretočila je u knjigu 1977. godine – „Infant massage: A Handbook for loving parents“ (Masaža za bebe: Priručnik za roditelje pune ljubavi). Knjigu je sastavljala dok je bila trudna s drugim djetetom i izdana je 1978. godine. Potom je dobila razne pozive za držanje govora na tu temu te su joj tako prišli neki od porodiljnih edukatora, bili su vrlo zainteresirani za program i sami su htjeli postati instruktori. Tako je nastalo prvo izdanje knjige „Instructor Handbook“ (Priručnik za instruktore). 1981. godine rođeno je Međunarodno udruženje za masažu beba, a Audry Downes je bila majka koja je sponzorirala treninge instruktora u Kaliforniji, SAD-u; i tu je sve počelo. Udruženje je registrirano kao međunarodno sa svojim podjedinicama tek 1992. godine.

 Instruktorica IAIM masaža za bebe

Moja misija koju sam stekla kroz program za IAIM instruktora je širiti svijest o jedinom ispravnom pristupu roditeljstvu, a to je – povezujuće roditeljstvo. Poznat je zakon prirode da ljudi i ostala živa bića trebaju njegujući dodir da bi zdravo razvili tijelo, um, duh i zdrave veze kroz život.

“Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke, jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomaganje drugima.“
Audrey Hepburn

„Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje!“
Ivo Andrić

Zašto izabrati baš IAIM masažu za bebe, a ne neku drugu masažu za bebe?

Masirajući pokreti su u potpunosti identični na svim obukama za instruktore IAIM masaža za bebe. Ni jedan instruktor po pravilima IAIM međunarodnog udruženja ne smije izmijeniti, preoblikovati, dodati ili obrisati pokret. Po završetku obuke svaki novonastali instruktor potpisuje suglasnost kako bi se održao integritet Međunarodnog udruženja za masažu beba (IAIM) i očuvao svoj status IAIM Certificiranog instruktora za masažu beba. Razlog tome je što su se pokreti dokazali kao sigurni i da pomažu te imaju sami po sebi kredibilitet kao cjelina IAIM programa.

IAIM vjeruje da je roditelj uvijek u pravu i da po osjećaju najbolje zna što je najbolje za njegovo dijete te je to jedno od prvih pravila IAIM programa. Sukladno  tome,  roditeljima je uvijek dozvoljeno da prilagode pokrete po osjećaju potreba njihove bebe. Vimala je razvila tehniku za otpuštanje kolika te se ona brzo dokazala kao uspješno sredstvo u borbi s grčevima kod beba.

Zapamtite, IAIM masaža za bebe je program koji može voditi samo isključivo educirani instruktor od strane IAIM trenera za masažu beba, a cilj programa je kroz dodir razviti povezanost, ljubav i poštovanje između roditelja i beba.